Το Ινστιτούτο

Το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα είναι ένας μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος φορέας, ο οποίος λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας της Δανίας. Το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, το Πανεπιστήμιο του Άαρχους, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας της Δανίας συμβάλλουν στη χρηματοδότησή του.

Bygning med tage horisontal

Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προώθηση του πολιτισμού της Ελλάδας και της Μεσογείου μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης σχετικά με την αρχαιολογία, την ιστορία, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τις πολιτισμικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Μεσογείου.

Το Ινστιτούτο της Δανίας είναι αναγνωρισμένο από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογική σχολή, απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση αδειών σε Δανούς αρχαιολόγους για έρευνες πεδίου στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο της Δανίας ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου 1992. Βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία, στην Πλάκα, στην ανατολική πλαγιά της Ακρόπολης. Στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα. Το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου 1993, στη διπλή επέτειο της ίδρυσης του Ινστιτούτου και της γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και αποτελεί δωρεά του ιδρύματος Carlsberg.

Δύο χρόνια αργότερα, το Ινστιτούτο επεκτάθηκε σε γειτονικό ακίνητο, στην οδό Χαιρεφώντος 12, το οποίο ήταν επίσης δωρεά του ιδρύματος Carlsberg. Αυτό το κτίριο ανακαινίστηκε ως ξενώνας, με δύο δίκλινα δωμάτια και μια σουίτα. Τον Οκτώβριο του 2000 έγιναν τα εγκαίνια ενός νέου κτιρίου, το οποίο περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων και γραφεία και επικοινωνεί με τα δύο παλαιότερα κτίρια. Το τρίτο οικοδόμημα ήταν δωρεά του ιδρύματος Velux. Το Ινστιτούτο διαθέτει ακόμη τέσσερα δωμάτια φιλοξενίας σε ένα διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών με τα πόδια από το Ινστιτούτο, νότια της Ακρόπολης και κοντά στην Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών της Αθήνας και τα άλλα Ινστιτούτα των σκανδιναβικών χωρών.

Η Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών εγκαινιάστηκε το 1995. Είναι μια ερευνητική βιβλιοθήκη, η οποία εστιάζει ιδιαίτερα στην αρχαιολογία και τη σπουδή του αρχαίου πολιτισμού. Τα τέσσερα Ινστιτούτα των σκανδιναβικών χωρών (Δανίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας) λειτουργούν τη βιβλιοθήκη από κοινού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα αποτελείται από εννιά μέλη. Μετά από πρόταση του Διευθυντή, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει επί αιτήσεων για διαμονή στο Ινστιτούτο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες διαμονής, πατήστε εδώ (μόνο στα Δανέζικα).

Η καθημερινή διαχείριση και διοίκηση του Ινστιτούτου γίνεται από τον Διευθυντή, ο οποίος επικουρείται από τον Αναπληρωτή Διευθυντή.

Το Ινστιτούτο διοργανώνει εξάμηνα προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων ανοιχτών στο ευρύ κοινό, όπως διαλέξεις, συναυλίες, και εκθέσεις. Τα προγράμματα ξεκινούν κάθε άνοιξη και φθινόπωρο.

Η σχέση του Ινστιτούτου με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δανίας είναι στενή. Το Ινστιτούτο είναι χώρος διεξαγωγής συνεδρίων, συμποσίων, και μαθημάτων, όπως μαθήματα για υποψήφιους διδάκτορες. Δέχεται επισκέψεις από ομάδες ερευνητών, καθηγητών και φοιτητών και φροντίζει για την πρόσβασή τους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε χρήσιμες πληροφορίες (μόνο στα Δανέζικα).

Ώρες λειτουργείας

Το Ινστιτούτο είναι ανοικτό Δευτέρα- Πέμπτη 09:00-13:00 (07:00-11:00 GMT).

Το Ινστιτούτο παραμένει κλειστό:
Την 1η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, το Πάσχα (από Μεγάλη Πέμπτη ως Δευτέρα του Πάσχα), την 1η Μαΐου, του Αγίου Πνεύματος, από 1η Αύγουστου έως 31 Αύγουστου, την 28η Οκτωβρίου, από 24 έως 26 Δεκεμβρίου, και στις 31 Δεκεμβρίου.

Facade grafik vertikal

Επικοινωνία

Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα
Χαιρεφώντος 14
Πλατεία Αγ. Αικατερίνης, Πλάκα
GR – 105 58 Αθήνα
Ελλάδα

Τηλ.: (0030)210 32 44 644
Φαξ: (0030)210 32 47 230
e-mail: info@diathens.gr

Ανοιχτά: Δευτέρα ως Πέμπτη
09:00-13:00

(07:00-11:00 GMT)