Αρχείο Νικολάoυ και Έλενας Κάλα

Το 1999 το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, έλαβε 34 μεγάλα δέματα στα οποία περιείχε το υλικό που αφορούσε στον Ελληνοαμερικανό υπερρεαλιστή ποιητή και ιστορικό τέχνης Νικόλαo Κάλα. Το υλικό αυτό έμελλε να γίνει το Αρχείο Νικολάου & Έλενας Κάλα.

Τα εν λόγω δέματα είχαν σταλεί από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Louisiana, που βρίσκεται στη Δανία, βόρεια της Κοπεγχάγης, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα για σχεδόν δέκα χρόνια.

Το υλικό που αποτελείται από γράμματα, δοκίμια, άρθρα, φωτογραφίες και άλλα έχει οργανωθεί και καταλογογραφηθεί και μπορεί πλέον είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο στο αναγνωστηρίο της Βιβλιοθήκης των Βορείων Χωρών.

Ο Νικόλαoς Κάλας συνεισέφερε τα μέγιστα στη διάδοση και εξέλιξη της avant-garde, με δοκίμια για τη λογοτεχνία, την πολιτική, την τέχνη και τον κινηματογράφο. Ώντας ενεργό μέλος της γαλλικής σουρρεαλιστικής ομάδας από το 1937, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και –κατόπιν παρότρυνσης του Αντρέ Μπρετόν- δημοσίευσε την πρώτη του συλλογή δοκιμίων. Η άφιξή του στη Νέα Υόρκη το 1940, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του υπερρεαλισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Κάλα μπορείτε να βρείτε στη Wikipedia.

Επίσης, στο Ψηφιακό Αρχείο της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης, μπορείτε να παρακολουθήσετε ενα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του.

Τέλος, ένας σύντομος κατάλογος του αρχείου Κάλας είναι προσβάσιμος εδώ ενώ τον πλήρη κατάλογο (σε μορφή pdf) μπορείτε να τον κατεβάσετε εδώ.