Το αρχείο του Δημήτρη Χριστοδούλου

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχτηκε στο ΕΑΜ, ενώ στα χρόνια 1944-1945 κρατήθηκε αιχμάλωτος των Άγγλων στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο, για τρεις μήνες.

Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1952, όταν το ποίημα του Νυχτοφύλακες δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μακεδονικά Γράμματα. Την περίοδο 1967 – 1972, ο Δημήτρης Χριστοδούλου έζησε στο Παρίσι. Εξέδωσε 27 ποιητικές συλλογές, 15 μυθιστορήματα, πέντε διηγήματα και έγραψε 13 θεατρικά έργα.

Μεγάλη ήταν και η προσφορά του ως στιχουργού, καθώς έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, τα οποία μελοποίησαν μεγάλοι και σημαντικοί συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Μαμαγκάκης, Νότης Μαυρουδής, καθώς και οι Λίνος Κόκκοτος, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Ζαμπέτας και Κώστας Χατζής.

‘Εφυγε στις 4 Μάρτη του 1991.

Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Το αρχείο Χριστοδούλου είναι διαθέσιμο για μελέτη στην Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών

Ο κατάλογος του αρχείου του Δημήτρη Χριστοδούλου

Ο κατάλογος είναι γραμμένος στα ελληνικά και αποτελεί ένα σύντομο οδηγό στο αρχείο του Δημήτρη Χριστοδούλου. Τα περιεχόμενα του αρχείου έχουν ταξινομηθεί σε 13 κατηγορίες:

Ποίηση
Πρόζα
Θέατρο
Τύπος (γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό)
Δίσκοι βινυλίου
Επαγγελματική αλληλογραφία
Ιδιωτική αλληλογραφία
Τραγούδια
Χρονικά
Δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα
Παρτιτούρες
Μουσικές εκδηλώσεις με τραγούδια ή με συμμετοχή του Δημήτρη Χριστοδούλου
Θεατρικά δρώμενα – σκηνικές παραστάσεις

Το αρχείο καλύπτει τα χρόνια 1954-91, και είναι οργανωμένο χρονολογικά εντός κάθε κατηγορίας. Αποτελείται από τυπωμένο (ΔΦ) και χειρόγραφο (ΧΦ) υλικό (σε δεμένα βιβλία), φωτογραφίες, δίσκους βυνιλίου και ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό υλικό.

Το αρχείο έχει καταλογογραφηθεί από τον Αντώνη Πετράκο.
Ο κατάλογος σε αρχείο PDF μπορεί να ληφθεί εδώ

Christodoulou

Το αρχείο του Δημήτρη Χριστοδούλου περιέχει προσωπικά γράμματα, χειρόγραφα, φωτογραφίες, όλο το δημοσιευμένο και αδημοσίευτο υλικό, δίσκους, μικρότερα και μεγαλύτερα βίντεο, και πολλά ακόμη.