Det Minoiske Kydonia, Khania

image

Location

Khania

Funded By

The Institute for Aegean Prehistory og Gunvor & Josef Anérs Stiftelse.

Started

2010

Ended

2015

Status

Complete

information

De græsk-svensk-danske udgravninger (GSDE) af det minoiske Kydonia, Khania

μινωική κυδωνία, Χανιά

Η Ελληνό-Σουηδό-Δανέζικη συνεργασία στις ανασκαφές (GSDE) της Μινωικής Κυδωνίας, Χανιά

Το 2010, το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα ξεκίνησε να συμμετέχει στη μακροχρόνια έρευνα Ελλήνων και Σουηδών στο Καστέλλι Χανίων. Διευθυντής των ανασκαφών είναι ο Δρ. Γιάννης Τζεδάκις (πρώην Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού) και συνδιευθυντές οι Δρ. Ann-Louise Schallin (Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών) και Δρ. Erik Hallager (Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα). Οι παλαιότερες ανασκαφές της Μινωικής Κυδωνίας είχαν αποκαλύψει πως η σύγχρονη πόλη των Χανίων έχει ιστορία 5000 ετών και πως ο χώρος κατοικούνταν αδιαλείπτως με εξαίρεση περίπου 400 χρόνια μεταξύ του τέλος της Εποχής του Χαλκού (περ. 1150 π.Χ.) και του τέλους της Γεωμετρικής περιόδου (περ. 725 π.Χ.). Γύρω στα 725 π.Χ., οι άνθρωποι επέστρεψαν στην περιοχή και επανακατοίκησαν τα Μινωικά ερείπια.Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις προέρχονται από το τέλος της Εποχής του Χαλκού, την Ύστερη Μινωική περίοδο (περ. 1500-1150 π.Χ.) όπου για πρώτη φορά στην Κρήτη, καταγράφηκαν επτά διαδοχικοί οικισμοί. Η σημαντικότερη ανακάλυψη μεταξύ αυτών των οικισμών έρχεται από ευρήματα της ανασκαφής του 1990 όπου βρέθηκαν πινακίδες Γραμμικής Β’, για πρώτη φορά στην Κρήτη εκτός από αυτές της Κνωσού. Οι πινακίδες βρέθηκαν στο στρώμα καταστροφής μεγάλου και σημαντικού κτιρίου της Υστερομινωικής ΙΙΙΑ:2/ΙΙΙΒ:1 περιόδου (1350-1250 π.Χ.). Οι πινακίδες δείχνουν πως ο Διόνυσος θεωρούνταν ένας από τους Θεούς ήδη από την εποχή του Χαλκού. Η κατασκευή τους είναι παρόμοια με αυτές της Κνωσού αν και η χρονολόγηση τους είναι ακόμα άγνωστη.

Πινακίδες Γραμμικής Β’

Ο βασικός σκοπός της νέας φάσης της ανασκαφής ήταν να μελετήσει, όσο επιτρέπει η εκτεταμένη κατοίκηση της περιοχής, το κτίριο που βρέθηκαν οι πινακίδες Γραμμικής Β’. Το πρόγραμμα ευελπιστεί ότι θα βρεθούν και άλλες πινακίδες, εντούτοις είναι εξίσου σημαντική η αποσαφήνισητης χρήσης του κτιρίου, ενός από τα σπουδαιότερα στη δυτική Κρήτη, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του εκτεταμένου Μινωικού πολιτισμού. Το πενταετές πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις ανασκαφικές περιόδους με τις αντίστοιχες ερευνητικές περιόδους και δύο ακόμα έτη για περαιτέρω έρευνα και δημοσίευση.

Η πρώτη ανασκαφική περίοδος ήταν το 2010 και διεξήχθη από τους Δρ. Erik Hallager και τη Δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Προέκυψαν εντυπωσιακά ευρήματα, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και κεραμικής. Μεταξύ αυτών, εισηγμένη Ιταλική κεραμική, θραύσμα πινακίδας Γραμμικής Α’, επτά σφραγιδόλιθοι, ένα μοναδικό φυλαχτό από χαλαζία, ίχνη βαφής κυανού χρώματος από την Αίγυπτο, ένα χάλκινο εγχειρίδιο, και πληθώρα οστών ζώων πιθανώς από θυσίες.

Η χρηματοδότηση για την πρώτη ανασκαφική περίοδο προήλθε από το The Institute for Aegean Prehistory και το Gunvor & Josef Anérs Stiftelse.