De græsk-svensk-danske udgravninger (GSDE) af det minoiske Kydonia, Khania

I 2010 blev de gamle græsk-svenske udgravninger på Kastelli-højen i Khania tilknyttet det Danske Institut i Athen. Direktør for udgravningen er den tidligere rigsantikvar, Dr. Yannis Tzedakis, med Dr. Ann-Louise Schallin (Det Svenske Institut) og Dr. Erik Hallager (Det Danske Institut) som ansvarlige for hhv. den svenske og danske side. De gamle udgravninger af det minoiske Kydonia har fritlagt Khanias historie gennem 5000 år og vist, at bebyggelsen har været kontinuerlig bortset fra en 400-års periode fra slutningen af bronzealderen (ca. 1150) til slutningen af den Geometriske tid (ca. 725), da folk vendte tilbage til stedet og bosatte sig i ruinerne fra den minoiske bebyggelse.
De vigtigste opdagelser gjaldt den seneste del af bronzealderen, den senminoiske periode (ca. 1500-1150), hvor – helt enestående for Kreta – syv bebyggelsesfaser kunne dokumenteres. Et af de vigtigste fund fra denne bebyggelse var fundet af Linear B tavler, som på Kreta i øvrigt kun kendes fra paladset i Knossos. Disse tavler blev fundet i det endelige ødelæggelseslag af en stor og vigtig bygning fra senminoisk IIIA:2/IIIB:1 perioden (ca. 1350-1250 f.Kr.). En af tavlerne kunne bevise, at Dionysos blev opfattet som en gud allerede i den græske bronzealder, og tavlerne var produceret i nøjagtig samme tradition som tavlerne fra Knossos, hvis datering endnu er usikker.

Linear B tavlerne

Hovedformålet med de fornyede GSDE udgravninger er at undersøge bygningen med Linear B tavlerne, så vidt den moderne bebyggelse tillader. Det er naturligvis projektets håb, at der vil blive fundet yderligere Linear B tavler, men lige så vigtigt er det at forstå betydningen af en af de vigtigste bygninger, der endnu er registreret på Vestkreta, set i en større minoisk sammenhæng. Projektet er fem-årigt med tre udgravningssæsoner med sideløbende bearbejdning og to sæsoner til videre studier af materialet og publicering.

Den første udgravningssæson i 2010 blev ledet af Dr. Erik Hallager og Dr. Maria Andreadaki-Vlazaki. Den gav betydningsfulde resultater i form af imponerende arkitektur, keramik med bl.a. importeret italiensk sortpoleret vare, og en del vigtige småfund, blandt hvilke kan nævnes et fragment af en Linear A tavle, syv seglsten, en unik amulet i klippekrystal, en bronzekniv, klumper af et sjældent blåt farvepigment og en stor mængde dyreknogler, hvoraf nogle kan have stammet fra ofringer.

Den første sæson blev sponsoreret af The Institute for Aegean Prehistory og Gunvor & Josef Anérs Stiftelse.

Kort rapport over projektet

Chania

Udsigt over LM IIIB: 1 Bygning 2, Rum H og L, hvor vigtige fund af seglsten, amuletter, udskåret elfenben, bronze og unik keramik blev fundet.