Pelion Cave Project

image

Location

Pelion

Funded By

Institute of Aegean Prehistory, The J.F. Costopoulos Foundation, Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond, Augustinus Fonden og Det Frie Forskningsråd

Started

2005

Ended

2008

Status

Complete

To 2005, συστάθηκε το τριετές πρόγραμμα Pelion Cave Project ως μια συνεργασία του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Βορείου Ελλάδος/Υπουργείο Πολιτισμού. Διευθυντής του προγράμματος είναι ο αρχαιολόγος Niels H. Andreasen. Σκοπός του προγράμματος είναι να αναδείξει την ποικιλομορφία, την πολυπλοκότητα και την εξέλιξη στη χρήση των σπηλαίων του Πηλίου Θεσσαλίας από το τέλος της Οθωμανικής περιόδου στην περιοχή (1881) έως και σήμερα.

Η αγροτική οικονομία, η τοπική ιστορία και η λαογραφία των σπηλαιών έχουν ελάχιστα μελετηθεί στην περιοχή αυτή. Ενώ τα φυσικά κατάλοιπα των σπηλαιών και οι γνώσεις μας περί αυτών τείνουν να εξαφανιστούν, δεν παύουν να αποτελούν πολύτιμες πηγές πληροφοριών που σχετίζονται με την τοπική ιστορία και την τοπική οικονομία. Η έρευνα στην περιοχή του Πηλίου αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ώστε να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα εθνογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Παρατηρούνται επίσης στην περιοχή ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στη χρήση των σπηλαιών που δεν εντοπίζονται αλλού. Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει αρχαιολογικές αυτοψίες, συστηματική συλλογή αντικειμένων από το εσωτερικό των σπηλιών, μελέτη της τοπικής ιστορίας και συνεντεύξεις με κατοίκους των περιοχών.

Αλαφοκλήσσι, Πηλίου

Αλαφοκλήσσι, Πηλίου

Οι έρευνες στο Πήλιο μεταξύ του 2006 και 2008 κατέγραψαν περίπου 160 σπηλιές και καταφύγια και δημιουργήθηκε μια πλουσια συλλογή εθνογραφικού υλικού. Τα αρχαιολογικά και τοπογραφικά δεδομένα αποτυπώθηκαν σχεδιαστικά. Συγκεντρώθηκαν επίσης κινηματογραφικό υλικό (ντοκυμαντέρ), πηγές προφορικής ιστορίας και λαογραφικά τεκμήρια. Όλα τα παραπάνω έθεσαν νέα και ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με τις σπηλιές κατά την περίοδο πριν και αμέσως μετά της ενάρξη της περιόδου εκβιομηχάνισης. Η χρήση των σπηλιών στο Πήλιο, παρουσιάζει έντονη ποικολομορφία σε σχέση με αυτό που μέχρι σήμερα αντιλάμβανονταν οι αρχαιολόγοι. Επίσης, προσφέρει μια εναλλακτική ματιά σε ένα τοπίο εξανθρωπισμένο που υφίσταται εκτός του πολιτιστικού τοπίου των χωριών και των αγροκτημάτων.

Η αρχαιολογική και εθνογραφική έρευνα στο Πήλιο είχε την υποστηρίξη των Ιδρυμάτων: Institute of Aegean Prehistory, THE COSTOPOULOS FOUNDATION, Queen Margrethe II’s Archaeological Foundationκαι The Augustinus Foundation. Η επιστημονική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων θα δημοσιευθεί σε μόρφη μονογραφίας στην Αγγλική γλώσσα με την οικονομική υποστήριξη του Danish Research Council Agency for Science, Technology and Innovation.